Vadon élő orchideák fotókiállítás

fotókiállítás meghívó

Vadon élő orchideák és más virágszépségek a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetben

Zénó testvér kiállítása a Gimnázium galériájában. 2016 okt. 6.

 

Részlet Hortobágyi Cirill atya bevezető gondolataiból:

"Befejezésül, még arra hívnám fel a figyelmet, hogy most amikor a fotókat nézzük, a növényábrázolás XX. századi módjával találkozunk. Ugyanis a színes fotó a XX. szd. találmánya.
A fényképezés feltalálása előtti korok legfejlettebb növényábrázolása a kézzel színezett metszet volt. A metszet tipizál, az összes határozási bélyeg rajta van, így sohasem egy konkrét növényt ábrázol.

A fotó varázslatos szépségének a hátterében az is ott van, hogy egy konkrét élőlényről van szó, a maga adott életterében. Így valamiképp a fotón a növény élőlény marad! Ezért talán azt is eszünkbe juttatja, hogy szegényebb, színtelenebb lenne a világ, minden egyes növényfaj, növényegyed eltűnése esetén.
Ma szinte közhellyé vált, annyit hallunk róla, hogy a technikai civilizáció, az urbanizációs fejlődés, a demográfiai robbanás, a kemikáliák mértéktelen és óvatlan használata világszerte egyre inkább háttérbe szorítja, csökkenti vagy megsemmisíti a természetes növénytakarót. Minőségileg egyre szegényíti, egy földrész vagy egy táj növényfajainak együttesét, a flórát.
Talán ez a kiállítás is, ezek a fotók is, formálják szemléletünket. A fotó segít felismerni minden növény csodálatos voltát. Rácsodálkozva egy virágra megsejtjük, hogy rajtunk, az embereken kívül is létezik a teremtés csodája.
Egy szegényedő flórájú táj, elértéktelenedik, nem érezzük jól magunkat benne!
Miért? Talán azért, mert ők, a növények, a gazdag színes növényvilág, maga a flóra őrizi leginkább a paradicsomi állapotot itt a Földön, mi pedig oda vágyunk egész életünk során!
Köszönöm, hogy meghallgattak!"